DE APPEL — LA POMME

christophe terlinden

Beeldend kunstenaar Christophe Terlinden verwerkte het gedicht 'Als dichters voorbijkomen' van Abdellatif Laâbi in een sculptuur voor de Prinses Elisabethwijk in Schaarbeek.

De sculptuur bestaat uit een zwart gelakte verkeerslichtpaal, waarop een reflecterend signalisatiepaneel bevestigd is. Hierop is in drie talen het gedicht van Abdellatif Laâbi te lezen: Nederlands, Frans en Arabisch. Met een polychrome bronzen appel op het uiteinde creëert de kunstenaar een ‘gedichtenboom' in zijn meest eenvoudige vorm.

Beeldend kunstenaar Christophe Terlinden schonk de gedichten van Abdellatif Laâbi aan de inwoners van de Prinses Elisabethwijk in Schaarbeek door ze aan te brengen op dragers waarmee iedereen dagelijks wordt geconfronteerd. Later volgde een aansluitende sculptuur.

De gemeentelijke briefwisseling van Schaarbeek kreeg in februari en maart 2006 een stempelopdruk met een poëziefragment in het Nederlands, het Frans en het Arabisch. Affiches met het gedicht waren te zien in de wijk, de trottoirs werden tijdelijk poëtisch te bewandelen paden en op verzoek van Terlinden trakteerde acteur Kris Cuppens toevallige passanten op intieme voorleessessies.

werking

Jette 2 © Maurine Toussaint

In deze wijk trokken Abdellatif Laâbi en Christophe Terlinden er in de herfst van 2005 samen op uit. Terlinden zorgde voor een artistieke verspreiding van gedichten van Laâbi: hij drukte ze op affiches, schilderde ze op stoeptegels en liet ze stempelen op gemeentelijke poststukken. Acteur Kris Cuppens las voor aan toevallige passanten. In december 2007 werd het werk van Christophe Terlinden in het parkje aan de Huart Hamoirlaan feestelijk ingehuldigd: zijn sculptuur kreeg de vorm van een gedichtenboom waarop het gedicht ‘Als dichters voorbijkomen' van Abdellatif Laâbi te lezen staat. Scholieren toonden toen ook de resultaten van hun poëzieworkshops.

Het werk is vernield en is op dit moment helaas niet meer zichtbaar. De gemeente Schaarbeek doet er alles aan om dit te herstellen.

de kunstenaar

Terlinden

Christophe Terlinden maakt kunst met een uitgesproken maatschappelijk karakter waarbij ironie nooit ver weg is. In 2000 was hij de initiatiefnemer achter LUME: woorden gevormd door de belichting van kantoorvensters van de Brusselse hoogbouw. Hij ontwierp onder meer een nieuwe Europese vlag en een briefje van duizend euro met de afbeelding van Manneken Pis.

In 2003 werd Terlinden voor zijn vredesvoorstel voor het Midden-Oosten bekroond met de grote prijs van de Jonge Belgische Schilderkunst, de belangrijkste onderscheiding voor talent in de Belgische kunstwereld. Werk van hem was te zien in het MUHKA, Wiels en het Musée d'Art Contemporain de Lyon.

Capture D’Écran 2019 04 04 À 11 52 14