Kunstenaar Emilio López-Menchero maakte een fries van emaillen platen in het ‘Quartier Latin’ van Elsene, in synergie met de gedichten van de Belgisch-Spaanse auteur Chantal Maillard.

Meertaligheid staat centraal in MUR XL. De kunstenaar liet de Spaanse poëzie van Chantal Maillard niet alleen vertalen naar de vier talen die het meest gesproken worden in de wijk: Nederlands, Frans, Engels en Vietnamees, maar ook naar een pictogrammentaal die in La Forestière – het plaatselijke dagcentrum voor personen met een mentale handicap – gebruikt wordt. In het werk lopen vertaling en verbeelding in elkaar over. De beelden die de gedichten oproepen worden omgezet in een voor iedereen begrijpelijke en verrassende beeldtaal. De vertaalde gedichten waren bovendien ook tijdelijk te horen in de straten van het Brusselse 'Quartier Latin' dankzij een geluidsinstallatie van López-Menchero.

werking

Ixelles 2 © Maurine Toussaint

Dichteres Chantal Maillard en beeldend kunstenaar Emilio López Menchero ontmoetten elkaar in de herfst van 2005. Maillard schreef een gedichtencyclus over het Elsene van vandaag en het Elsene van haar kindertijd. Menchero liet deze verzen een maand lang weerklinken via een geluidsinstallatie in de winkelstraat. Leerlingen van de École de Recherche Graphique zorgden voor visuele poëtische effecten. Ze lieten de gedichten drukken op flyers, postkaartjes, bierviltjes en brievenbussen. Sinds oktober 2009 is de poëzie van Maillard te lezen op López-Menchero's MUR XL, een fries van emaillen platen op de lange muur van de begraafplaats.

de kunstenaar

Y8Dcx3Lys6Etsczrkxnew Thumb 1Aa

Emilio López-Menchero (Mol, 1960) houdt ervan in de openbare ruimte te werken, en stelt daarbij de architecturale en stedelijke conventies in vraag. Zijn werk wordt gekenmerkt door humor en door de zoektocht naar identiteit. Zo portretteerde de kunstenaar zichzelf in de fotoreeks Trying to be... als Frida Kahlo, Balzac, Che Guevara en andere iconische figuren. Eerder maakte hij voor Brussel Pasionaria, een monumentale spreekbuis op de Stalingradlaan. Ander werk van López-Menchero was o.a. te zien tijdens Over the Edges, Art Amsterdam, Sur la Route, Indonésie! en Ornamental body.

Zie ook www.emiliolopez-menchero.be