TIJDCAPSULE

richard venlet / sophie nys

Beeldend kunstenaar Richard Venlet werkte samen met Sophie Nys rond de gedichtencyclus van de Italiaanse dichter Fabio Scotto over de Dansaertwijk. Venlet en Nys lieten de gedichten inlezen door Italianen uit de wijk en door Tine Ruysschaert, de Vlaamse actrice die jarenlang haar stem leende voor poëzieopnames.

De langspeelplaat Gedichten van Fabio Scotto, gezegd door werd gepresenteerd in april 2010. In diezelfde periode liep in de gang van literatuurhuis Passa Porta de tentoonstelling 'Lu par: poëzie op elpees'. Een diaprojector toonde hoezen van oude poëzielangspeelplaten uit het archief van het Poëziecentrum. Op de hoes van de nieuwe langspeelplaat is een diaprojector te zien.
De lp werd vanaf april 2010 gratis verdeeld in de Dansaertwijk en bij andere geïnteresseerden, in een beperkte oplage.

archivering

Verdergaand op de idee om de gedichten zowel te ontsluiten als te bewaren voor de eeuwigheid creëerden Richard Venlet & Sophie Nys een tijdcapsule die onder het Begijnhofplein werd begraven. De capsule bevat de lp en de platenspeler. Een tijdcapsule is een koffer waarin voorwerpen of informatiedragers hermetisch bewaard worden, met als doel te communiceren met mensen in een verre toekomst. Archeologen en historici kunnen zich dan aan de hand van dit materiaal een beeld vormen van de periode waarin de makers van de tijdcapsule leefden.
De lp en de platenspeler werden ook bezorgd aan het Archief van de Stad Brussel, zodat de opnamen altijd beluisterd kunnen worden.

werking

Bruxelles 2 © Maurine Toussaint

In het najaar van 2008 ontmoette de Italiaanse dichter Fabio Scotto de Brusselse kunstenaar Richard Venlet. De Dansaertwijk inspireerde de dichter tot het schrijven van een gedichtencyclus. Richard Venlet stelde met collega-kunstenaar Sophie Nys hoezen van poëzielangspeelplaten tentoon in literatuurhuis Passa Porta, en maakte zelf ook een vinylplaat waarop de gedichten van Scotto worden voorgelezen door Italianen uit de buurt. Via workshops droegen ook andere bewoners hun steentje bij aan de ‘poëzie-injectie' van de Dansaertwijk. Op tal van evenementen werden de gedichten van Scotto voorgelezen door acteurs. Sinds januari 2012 zijn de gedichten van Scotto, samen met de lp en een platenspeler, ingegraven in een tijdcapsule onder het Begijnhofplein. Ze vonden ook een laatste rustplaats in het Archief van de Stad Brussel, waar ze beluisterd kunnen worden.

de kunstenaars

Image Php Srchttp Www Versbruxelles Be Var Media Artist Images 666202E7Ac26Eb6Bdac739E5Ef4A7F9F Jpgdefaultw150H150Dccr

Richard Venlet (1964) is een kunstenaar-architect die 'omgevingen' creëert uit ruimtes. De toeschouwer speelt een essentiële rol. Door in te grijpen in een ruimte, veroorzaakt de kunstenaar een vervreemdende ervaring bij de toeschouwer, die zijn of haar omgeving op een nieuwe manier gaat bekijken. Binnen Venlets minimalistische vormentaal is de wand een terugkerend element. Zijn werk was onder andere te zien in het Paleis voor Schone Kunsten (Brussel), Museo Español de Arte Contemporaneo (Madrid), Galerie Bruges La Morte (Brugge), Musée des Beaux-Arts (Duinkerke), SMAK (Gent), FRAC (Parijs), BOZAR en Wiels (Brussel).

Sophie Nys
(1974) volgde na haar studies aan het Sint-Lukasinstituut een postgraduaat aan de Jan van Eyck Akademie in Maastricht. In haar vormelijk eenvoudige werk stelt ze met een scherpzinnige en verfrissende ironie vragen bij de hedendaagse kunstpraktijk, refereert ze aan historische feiten of benadert ze het alledaagse op een poëtische manier. Samen met Richard Venlet maakte ze een reconstructie van het schrijversterras van Herman Teirlinck, en ontwierp ze het bijhorende boek The Writing Terrace, dat werd bekroond met de Fernand Baudinprijs. Werk van Sophie Nys was onder meer te zien in Parijs, Madrid, Tbilisi, Istanbul, Lausanne, Brussel en Antwerpen.

Capture D’Écran 2019 04 04 À 12 03 04