Een gevelsculptuur ontworpen door Dora García, gebaseerd op gedichten van Sabah Zouein. Het werk reflecteert de melancholische toon die García terugvindt in zowel de gemeente Vorst als in de poëzie van Zouein. García plaatste op de voorgevel van de sporthal verzen met hier en daar missende tekens, die leesbaar blijven dankzij de sporen die de lijm achterlaat op het beton. Voorbijgangers kunnen verzen van Zouein lezen in het Frans, het Nederlands en het Arabisch. Op die manier verwijst het werk naar het leegstaande pand van de voormalige Wiels-brouwerij, recht tegenover de sporthal, waarop nog net enkele vergulde letters van het opschrift 'Wielemans Ceuppens' te onderscheiden zijn.

E93Ca31D87Ec327E645677714A2B60Af

Geïnspireerd door de gesprekken met Zouein over de gespannen situatie van de geloofsgemeenschappen in haar thuisland, maakte García eerst een bijzondere wandelgids.

Met Drempels. Een wandeling langs de verborgen en niet zo verborgen spirituele gemeenschappen in Vorst nodigde García de Vorstenaars uit om een onbekende kant van hun gemeente te ontdekken. Alle gebouwen waarin een gemeenschap samenkomt voor spirituele doeleinden staan in deze originele toeristische gids vermeld: een wandeling langs kerken, tempels, moskeeën, synagogen, rituele badhuizen... De gids bevatte ook gedichten van Sabah Zouein over Vorst. De gids combineert de twee leesrichtingen: de westerse voor de spirituele plekken, en de Arabische voor de gedichten.

1000 exemplaren van Drempels werden in het voorjaar van 2009 gratis verspreid in de gemeente Vorst.

werking

Forest 1 © Maurine Toussaint

In mei 2008 ontmoetten de Libanese dichteres Sabah Zouein en de Spaanse kunstenares Dora García elkaar in Vorst. Samen met een twintigtal bewoners wandelden ze door de wijk. In haar gedichten beschreef Zouein beelden die haar tijdens die wandeltochten raakten. Ook de innerlijke onrust over de situatie in haar thuisland komt aan bod. Geïnspireerd door de verhalen van Zouein maakte García een wandelgids langs alle spirituele plekken in de gemeente en de permanente sculptuur 'Je bent de meervoudige taal'. In samenwerking met lokale verenigingen organiseerde Passa Porta een reeks workshops met rap en slam voor jongeren uit de buurt. De tentoonstelling ‘Echos' in Wiels toonde poëzie en beeldend werk van de bewoners.

de kunstenaar

Dora Garcia

Dora García is een Spaanse kunstenares die woont en werkt in Barcelona. De verhouding tussen kunstenaar, kunstwerk en publiek staat centraal in haar werk dat zich situeert tussen performance, tekst en installatie. Kenmerkend is het gebruik van diverse media zoals tekeningen, foto's, plaatsgebonden installaties, performance, video, sound, net.art en tekst. Taal speelt steeds een belangrijke rol, als communicatiemiddel en als gecodeerd tekensysteem. García werkt vaak in de publieke ruimte; voor het ambitieuze project Inserts in real time maakte ze een reeks van tien performances waarin acteurs haar instructies uitvoerden.

Zie ook www.doragarcia.net.

Capture D’Écran 2019 04 04 À 10 20 56